Kassø by, Hjordkær sogn, Aabenraa kommune

Genforeningssten i Kassø by, Hjordkær sogn, Aabenraa kommune Genforeningsstenen står i en lille stensætning, hvor vejen gennem gården Kassøvej 54 munder ud i Stamplundvej, 6230 Rødekro.
GPS-koordinater (link): 55.040386 9.214420
Genforeningsstenen ved Kassøgård er rejst umiddelbart efter afstemningen 10. februar 1920 på foranledning af ejeren af gården, Peter Jacobsen Gildbjerg Heisel.

Teksten på stenen er:
vi stemte os hjem
10.2.1920
Ingolf Haase har i bogen  Genforeningsstenene i Sønderjylland en morsom beretning om de nærmere omstændigheder ved rejsningen af mindet:
Stenen er rejst umiddelbart efter afstemningen 10. februar 1920 på privat initiativ. Det lokale afstemningssted var på Kassøgård, hvor der blev afgivet et klart dansk flertal. Der var i den forbindelse rejst en æresport, der fyldte hele indkørslen på nær en meter, hvor tyskerne kunne gå igennem. Hen over æresporten stod der: "Danske, stem dig hjem". Det var ejeren af gården, Peter Jacobsen Gildbjerg Heisel (1882-1970), der stod bag dette, og det var også ham, der rejste genforeningsstenen og malede indskriften. Stenen står i en lille stensætning uden for gården ved vejen. Det er stadig Heisel-familien, der ejer gården og vedligeholder stenen.