Abildå, Østerhøj sogn, Herning kommune

Genforeningssten i Abildå, Herning kommune Genforeningsstenen står i lunden overfor ejendommen
Abildåvej nr. 18, Abildå, 6973 Ørnhøj.
GPS-koordinater (link): 56.149112 8.614407.
Teksten lyder:
FOR
GENFORENINGEN
I 1920
Under overskriften SOLDAT FÅR MINDET FRISKET OP I ABILDÅ stod der i Henning Folkeblad den 22. december 2020:
Mindesten er der mange af rundtomkring. Rejst for en befrielse, for en genforening eller for soldater, der døde i ældre eller nyere tid.

I Abildå har der i mange år været en mindesten for en særlig person, som døde i krigen i 1864. Det har længe været vanskeligt at finde eller se stenen, men nu har et samarbejde mellem flere generationer betydet, at stenen igen er kommet til syne. Jeg tror, at det er min bedstefar, der har sørget for, at stenen blev sat. Fra 1896 til 1927 ejede han ejendommen, hvor Kræ Tjagvad boede, da han døde i 1864, så det vil være helt usandsynligt, at han ikke har haft en finger med i spillet, da stenen blev rejst i forbindelse med genforeningen i 1920, fortæller Asger Aabjerg Andersen......

Det fremgår også af artiklen, at det er Michelle Aabjerg Sejbjerg, Asger Aabjerg Andersens barnebarn, som har opmalet stenen efter at medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv havde renset og slebet stenens forside.
Der er en anden mindesten i Abildå. Det er jubilæumsstenen, der blev sat i anledning af 150-året for de første beboere i Abildå.