Haslev by og sogn, Faxe kommune

Befrielsessten i Haslev by og sogn, Faxe kommune Befrielsesstenen står i et anlæg (Præstelunden) overfor ejendommen Præstevænget 32, 4690 Haslev.
GPS-koordinater (link): 55.324375 11.962412
Da Danmark blev befriet i 1945, arbejdedes der efter forslag af ingeniør Karl Aage Hansen, Haslev, på at få en mindesten rejst for Danmarks befrielse i Præstelunden. Man fandt først en løsning, hvorefter der på stenen skulle nævnes navnene på de, der var faldet under frihedskampen fra Haslev og omegn. Løsningen med navnenes anbringelse på stenen blev ikke gennemført, da man ikke var enige om, hvilke navne der skulle anbringes på stenen. I stedet fik man ved hjælp af SEAS-materiel (Sydsjællands Elektricitetsselskab A/S) hentet en sten i Haslev Urne.
Motivet på den sten, der så blev anbragt i Præstelunden, blev udformet af stenhugger Luchow Nielsen. Stenen er smykket med en fakkel i venstre, øverste hjørne. Endvidere er der tekstbåndet, der slynger sig om moderen med den døende søn:
FORDI DET STØRSTE DU OS GAV
GROR FOLKETS LIV AF HELTENS GRAV
5 MAJ 1945
Teksten blev valgt efter forslag af pastor Th. Bruun, Haslev, fra det første digt i Kaj Munks digtsamling: Den skæbne ej til os.
Stenen blev afsløret ved en friheds-mindefest den 4. maj 1947. Der blev først holdt en gudstjeneste i Haslev kirke, hvorefter man samledes i Præstelunden til afsløring af stenen.